Over mij

Wat betekent yoga voor mij ?

Ik ben Joke van der Veer, 46 jaar en sinds 10 jaar een bedreven beoefenaar van Yoga. Op mijn 43e besloot ik – tegen al mijn vastgeroeste overtuigingen in – om een yogaopleiding te gaan volgen. De opleiding tot Hatha Yoga docent bij Ron van der Post, ronde ik in 2017 af. Ik heb altijd al een liefde voor “lichaamswerk” gehad: via bewegen, bv. dansen, wandelen of hardlopen tot rust komen, het evenwicht herstellen.
Yoga beoefenen is voor mijn een pad, een proces, een weg, met het lichaam als instrument om wakker te worden uit de jachtigheid van het leven. Het bewust bewegen en ademen tijdens de yogabeoefening maakt mij stiller, aandachtiger en leeg. Het brengt me in het huidige moment. De mind (de voortdurende gedachtestroom) wordt tijdelijk kalmer en staat minder op de voorgrond. De “flow van het leven” krijgt – buiten de beoefening op de mat – meer de ruimte om door mij te worden ervaren. Dat betekent niet dat het leven per definitie “leuker” wordt, maar er is ruimte voor meer zachtheid, kracht en evenwicht tussen die twee. Dit proces wil ik graag bij Veerkracht Yoga Groningen met je delen!

Yoga, het pad van Verlichting

Ik beoefen en bestudeer momenteel Yantra Yoga. Een zeer oude, dynamische yogavorm die is ingebed in Dzogchen, een stroming binnen het Tibetaans Boeddhisme. Mijn interesse in Dzogchen is gewekt tijdens (meditatie)trainingen en retraites die ik volg bij mijn partner Michael Steinau, leraar bij Zijn & Worden (Zijns-georiënteerde Visie). Binnen Dzogchen en Zijnsoriëntatie draait het om “Verlichting”. Dit is op het yogapad niet anders. De asana’s (de yoga-oefeningen) ondersteunen het pad van Verlichting. En Verlichting is niets anders, dan herkennen wie jij in werkelijkheid bent: Puur, compleet, onverwoestbaar, zonder begin en eind in ruimte en tijd, stralend, non-duaal. Vrij van spanning, oordeel, dualiteit, vrij van lijden. Het pad van Verlichting en Yoga loopt voor mij parallel binnen Veerkracht Yoga Groningen. Bij beide gaat het om het Nu, het huidige moment, en de immense diepte daarvan. We oefenen tijdens yoga en meditatie elke keer opnieuw om present te zijn in het huidige moment, zodat de volheid en de rijkdom hiervan zich aan ons kan openbaren.

 

Mijn Blogs

In mijn blogs deel ik mijn persoonlijke ervaringen over het beoefenen van yoga en wat ik zoal tegenkom op dit prachtige pad van wakker worden! Ik hoop je met mijn schrijfsels te kunnen inspireren en te aan te moedigen om op een bewuste manier in beweging te komen, zodat je juist meer kunt ontspannen in het Nu, en in harmonie met de onvoorspelbaarheid van het leven kunt zijn.